Muğla’nın Bodrum ilçesinde sahilleri işgal edenlere yönelik halk eylemleri 8. Haftasında Yalıkavak halk plajında devam etti. Pazar günü akşam saatlerinde Özgür Kıyılar Bodrum İnisiyatifi çağrısı üzerinde Balıkçı Barınağı’nda toplanan yaklaşık 200 eylemci “Kıyılar Halkındır Halkın Kalacak” eylemine katıldı.
Halk plajında denizin içine kadar yerleştirilen şezlong, şemsiye, masa ve sandalyeler nedeniyle eylem sırasında denizin içinde yürümek zorunda kalan eylemciler sık sık ‘yasayı uygula işgali kaldır’, ‘kıyılar halkındır halkın kalacak’, ‘denizler dereler nehirler sermaye değiller” sloganları attı.
HALK PLAJININ ORTASINDA DENİZİN İÇİNE KADAR ÇEKİLEN DUVARI GÖRÜNCE ŞOKE OLDULAR
Halk plajında şezlong, masa, sandalye ve şemsiyelerin arasından yürüyen eylemciler halk plajının tam ortasında bir otel tarafından denizin içine kadar çekilmiş 7 metre uzunluğunda 1.70 yüksekliğindeki duvarı görünce şoke oldu. Eylemcilerden bazıları “Burası nasıl halk plajı, özel otel plajı, otel burayı sahiplenmiş denizin içine kadar duvar çekmiş. Bugüne kadar bunu gören olmadı mı” diye isyan ettiler.
HALK PLAJINDAKİ DUVARI MERDİVEN İLE GEÇEBİLDİLER
Halk plajının ortasında denizin içine kadar çekilen duvarı eylemciler merdiven dayayarak geçebildi. Eylemcilere plajda güneşlenen yerli turistlerde alkışlarla destek verdi.
KIYILAR HALKIN MALIMIDIR HALKINSA BU HALK KİMDİR?
Yaklaşık bir saat süren eylem sonrasında halk plajının ortasında Özgür Kıyılar Bodrum İnisiyatifi adına Çiğdem Dedeoğlu ve Güney Şirin ortak basın açıklaması yaptı.
“Kıyılar bizim hepimizin başlıklı açıklamada “Anayasa, Madde 43 – Kıyılar, Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır.
Deniz, göl ve akarsu kıyılarıyla, deniz ve göllerin kıyılarını çevreleyen sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir.
Kıyı kanunu Madde 5 – Kıyılar, Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Kıyılar, herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır.
Madde 6 – Kıyı, herkesin eşitlik ve serbestlikle yararlanmasına açık olup, buralarda hiçbir yapı yapılamaz; duvar, çit, parmaklık, telörgü, hendek, kazık ve benzeri engeller oluşturulamaz. İş bu aykırılıklarda, denetleme ve aykırılığı ortadan kaldırma yetkisi VALİLİKLER ve BELEDİYELERE verilmiştir.”
KIYILAR HALKIN MIDIR? HALKINSA BU HALK KİMDİR?
“Anayasa hükümleri açık olmasına rağmen sürekli hale gelen işgaller Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı ve Milli Emlak Müdürlükleri tarafından anayasanın, halkın kıyılardan eşit yararlanma ilkesine aykırı, ecrimisil ve kira uygulamaları ile toplumsal bir sorun haline gelmiştir.
Kıyılar halkındır derken bu halk kimdir? İşgal edilen plajlarda en düşük şezlong, şemsiye kullanım ücreti 500 TL’dir. Konum ve talebe göre bu rakamın 30.000 TL’ye kadar çıktığı görülmektedir. Halkın yarısından fazlasının açlık sınırının altında gelir elde ettiği ülkemizde bu paraları ödeyerek denize ulaşmak mümkün müdür? Bu halkın emekliler olmadığı, asgari ücretli çalışanlar olmadığı, kısaca 12 ay devletine ve halkına hizmet eden milyonlar olmadığı aşikardır.
Ya kıyılar halkındır demekten vazgeçin yada kıyılarda halkın ve tüm canlıların eşit ve serbest yaralanmasının önündeki engelleri kaldırın” denildi.
Eylem alkışlı protesto ve ‘kıyılar özgürdür özgür kalacak’ sloganları ile sona erdi.
GÜNDEM
10 Eylül 2024SPOR
10 Eylül 2024GÜNDEM
10 Eylül 2024SPOR
10 Eylül 2024SPOR
10 Eylül 2024GÜNDEM
10 Eylül 2024GÜNDEM
10 Eylül 2024