İlk ve orta dereceli okullardaki 19 milyon öğrenci 14 Haziran tarihinde karne almaya hazırlanırken, okula bir gün bile gitmeyen mülteci öğrenciler için okullarda gölge sınıflar oluşturulup, e okul üzerinden otomatik karne basıldığı ortaya çıktı. İstanbul-Kadıköy’deki Mehmet Bayazıt Anadolu Lisesi’nde patlak veren skandalı, Eğitim İş İstanbul 2 Nolu Şube Başkanı Kadir Toruş ortaya çıkardı.
MÜLTECİ SINIFI 12-H
Okulun 12. sınıfında kayıtlı görünen Iraklı 12 öğrenci, bir yıl boyunca okula bir ders saati bile gitmedi. Öğrencilerin, okul kayıtlarında sayısal veya sözel bölümde olup olmadıkları belirsiz olup, ‘Alanı yok’ diye kaydedildi. Okul idaresi, sınıf listelerinde hiç olmayan, “12-H” adlı bir şubeyi kağıt üstünde açarak, mülteci öğrencileri yönetmeliğe aykırı olarak aynı sınıfta topladı.
IRAKLILAR ARANIYOR
Okul öğretmenlerinden F.U. ve S.Ö. olmayan mülteci öğrencilerden sorumlu ‘Sınıf öğretmeni’ yapıldı. Branş öğretmeni norm açığı ortaya çıkmaması için Iraklı öğrencilerin devamsızlığı, yıl sonuna kadar gizlendi. Yıl sonunda mevzuata uygun olarak, “Devamsızlıktan sınıf tekrarı” yazılıp, karneleri MEB’in e okul sisteminde hazırlanıp, basıldı. Mülteci gölge öğrencileri, okuldaki ne öğretmenler, ne de öğrenciler tanıyor. Gölge karne uygulamasının, İstanbul dışında birçok yerde yapıldığı öğrenildi.
UZMAN GÖRÜŞÜ:
MÜLTECİ ÖĞRENCİLERE GIYABINDA KARNE DAĞITILACAK!
Karne skandalını ortaya çıkaran Eğitim İş İstanbul 2 Nolu Şube Başkanı Kadir Toruş şöyle konuştu: “Türkiye’deki Suriye, Irak, Afganistan, İran gibi ülkelerden göçle gelen mülteci öğrenci sayısı 1.4 milyona çıktı. Zorunlu eğitim çağında olmalarına rağmen yüz binlercesi okula gelmiyor. Evlilik, çocuk işçilik gibi nedenlerle okulu terk ettiler. MEB buna rağmen mülteci öğrencileri e okul üzerinde ‘okula gidiyormuş’ gibi kaydetti. Okulda fiilen olmayan ama e okulda olan mültecilere özel bu gölge sınıflar için sınıf öğretmeni de görevlendirildi. Ortada ne bir sınıf, ne öğrenci, ne derslik var. Okula devam eden mülteci öğrenci sayısını yüksek gösterip, AB’den destek almak için MEB’in böyle sınıflar oluşturduğunu düşünüyoruz. Okulun bahçesine
adım atmayan, sınıfının yerini bilmeyen, bu eğitim yılında bir tek derse bile girmeyen mülteci öğrencilere, AB’den gelen paralar kesilmesin diye MEB gıyabında karne verecek.”
“ÖĞRENCİ YOK, KARNESİ VAR”
“Türkiye’deki birçok il ve okulda, okula hiç gelmeyen mülteci öğrencilerin karneleri hazırlandı. Kadıköy’deki Mehmet Bayazıt Anadolu Lisesi’nde mülteciler için bir de özel sınıf oluşturulmuş. Okula senede bir gün bile gelmeyen 12 Iraklı öğrenciyi, örgün öğretim dışına çıkarmaları gerekirken, sınıf tekrarı kararı verilip, karneleri yazıldı. MEB, öğretmenleri de bu usulsüzlüğün içine çekti. Öğretmenlerimiz, ‘Okula hiç gelmeyen çocukların kayıtları okullardan alınsın. Hiç görmediğimiz, tanımadığımız mülteci çocuklara niye karne veriyoruz?’ diye tepki gösteriyor. Olmayan öğrenci için öğretmenlere karne hazırlattırılıyor. Sınıf tekrarı kararı doğru olsa da bu sistem yanlış. Örgün eğitime devam etmeyen, okula gelmeyen mülteci öğrencilerin şu an nerede olduğunu kimse bilmiyor. Öğrenciler ‘Çocuk işçi mi? Bir tarikata esiri mi düştü? Çocuk yaşta evlendirildi mi?’ hiç kimse bilmiyor.”
MÜLTECİ ÖĞRENCİLER NİYE AYNI SINIFLARDA TOPLANDI?
Türk ve mülteci öğrencilerin kaynaşması için mültecilerin 1-2’şer kişilik gruplarla sınıflara dağıtılması gerekirken, Iraklı öğrenciler aynı sınıfta toplanmış görünüyor. Öğretmenler, “Mülteci öğrencilerin okula gelmeyeceğini MEB nereden biliyor? Okullarda, gölge sınıf oluşturan MEB, e okul sisteminde kayıtlı yabancı öğrencileri niye gizledi? Suç ortağı olmak istemiyoruz?”
diyerek tepkilerini dile getirdi.
AVRUPA BiRLiĞi 980 MiLYON TL “USULSÜZLÜK” BORCU ÇIKARDI!
AB ülkeleri, Türkiye’deki Mülteciler İçin Mali Yardım Programı (FRIT) kapsamında Türkiye’ye 6 milyar Euro göndermişti. AB Konseyi gönderilen paraların nereye harcandığını inceleyince, MEB’in eğitim yerine paraları belediyelere ve emekli olan öğretmenlere kıdem tazminatı ödemesi için kullandığı ortaya çıktı.
BELEDİYELERE HARCAMIŞLAR
AB FRIT raporunda, “1 milyar Euro’su eğitim için harcanması gerekirken 545 milyon Euro harcandı. 380 milyon Euro’su belediye altyapıları için kullanılmış. Mülteci çocukların Türk eğitimine uyumu, MEB’in veri kısıtlaması nedeniyle değerlendirilemedi”
diye vurgulanması dikkat çekti.
28 MİLYON EURO GERİ İSTENDİ
Mülteci çocukların eğitimi için yapılması gereken projelerde usulsüzlük olduğu belirtilerek, 19.6 milyon Euro’su kıdem tazminatı ödemesi için kullanılan toplam 28 milyon Euro (980 milyon TL), parayı MEB’den geri istendi. MEB henüz bir ödeme yapmadı. Açığı kapatmak için okula hiç gitmeyen mülteci öğrencilere, karne vermeye çalışıldığı da iddialar arasında yer alıyor.
PİKTES ÖĞRETMENLERİ UNUTULDU!
MEB ve AB arasında imzalanan PİKTES Projesi, Türkiye’deki yabancı öğrencilere eğitim verilmesini kapsıyor. 9 yıl önce 16 ilde başlatılan proje, bu yıl bitecekken 2025 yılı sonuna kadar uzatıldı. Adana’dan Samsun’a, Şanlıurfa’dan İstanbul’a 29 ilde uygulanıyor. Proje kapsamında 23 bin 815 Suriyeli çocuğun erken çocukluk eğitimi alması için MEB, 19 milyon 800 bin TL harcadı. PİKTES projesinde görevli öğretmenler ise 9 yıldır kadro beklerken 22 bin lira maaş alıyor.
Sığınmacıların yüzde 77.7’si zorunlu eğitimi bitiremiyor
Türkiye’de, geçici koruma altında 213 ülkeden 4 milyon 708 bin 555 mülteci var. Okul çağındaki 310 bin 301’i yani her 4 mülteci çocuktan 1’i okula hiç gitmiyor. Okula kayıt yaptıranların yüzde 77.7’si zorunlu olan liseyi bitirmeden okulu terk ediyor. MEB verilerine göre 5-17 yaş arası olan eğitim çağında mülteci öğrenci sayısı 1 milyon 317 bin 122. Bunların 811 bin 860’ı Suriyeli olmak üzere 1 milyon 6 bin 821 mülteci öğrenci var. İlkokul 1. sınıfa 126 bin 526 öğrenci kaydı yapılırken 4. sınıfta yani 9 yaşındaki her 100 mülteci çocuktan 25.4’ü okulu bırakıyor. Öğrenci sayısı 5. sınıfta 91 bin 188’e, 9. sınıfta ise 58 bin 808’e düşüyor. İlkokula kaydı yaptırılan 126 bin 526 mülteci çocuktan 16 bin 821’i liseyi ancak bitirdi. Lise çağında olan 327 bin 278 mülteci çocuktan yüzde 77.7’si 12. sınıfa hiç gitmiyor. Mültecilerin yüzde 22.3’ü 12 yıl olan zorunlu eğitimi bitiriyor.
GÜNDEM
15 Ekim 2024SPOR
15 Ekim 2024GÜNDEM
15 Ekim 2024SPOR
15 Ekim 2024SPOR
15 Ekim 2024GÜNDEM
15 Ekim 2024GÜNDEM
15 Ekim 2024