Hepimiz zaman zaman mutsuz, karamsar hissederiz ve bu tip anlarda da sarıldığımız ilk şey genelde pasta, kek, dondurma gibi pek de sağlıklı olmayan yiyecekler olur. Ünlü diyetisyen bunlar yerine birbirinden sağlıklı altı yiyecek tüketerek mutlu olmanın mümkün olduğunu söylüyor.
Diyetisyen Christine Byrne, “Kendinizi kötü hissediyorsanız, rahatlamak için o pastayı yemeyin. Çok fazla şeker tüketmek kan şekerinin aniden yükselmesine ve ardından düşmesine neden olup halsizlik ve bitkinlik hissi yaratabilir” diyerek bu tip yiyeceklerin zararlarına dikkat çekiyor.
Diyetisyenler Christine Byrne ve Michelle Routhenstein, serotonin ve dopamin gibi iyi hissettiren hormonlarla bağlantılı olan gıdaları paylaştı.
KABAK ÇEKİRDEĞİ
Routhenstein, haftada birkaç kez kabak çekirdeğini salataların, yoğurdun veya yulaf ezmesinin üzerine serperek veya bir portakalla birlikte tüketmeyi öneriyor.
Routhenstein, “Kabak çekirdeği, serotonin üretimine yardımcı olarak ruh hali düzenlemesini destekleyen harika bir kaynaktır” dedi.
2020 yılında yapılan bir çalışmada da kabak çekirdeğinin önemli antidepresif potansiyeli olmasıyla ilgili daha fazla araştırma yapılması gerektiği belirtilmişti. Çekirdeklerin ayrıca kalp hastalığı, hipertansiyon, artrit, otoimmün ile ilişkili sorunları ve kanser riskini azaltmaya yardımcı olduğu da gözlemlenmişti
YAĞLI BALIKLAR
Uskumru, hamsi, ringa balığı, somon, sardalya, çizgili levrek ve kobiya gibi yağlı balıklar omega-3 yağ asitleri açısından oldukça zengin.
Omega-3 yağ asitleri kan basıncını biraz düşürerek, düzensiz kalp atışı riskini ve kandaki trigliserit miktarını azaltarak kalp sağlığını destekler. Yüksek trigliseritler kalp krizi veya felç riskini artırabilir.
Byrne, “Şimdiye kadar yapılan araştırmalara göre, iyileşen ruh hali ile en güçlü bağlantıya sahip görünen besinler omega-3 yağ asitleri” diyerek yağlı balıkların önemine dikkat çekiyor.
Amerikan Kalp Derneği haftada iki porsiyon balık, özellikle de yağlı balık tüketilmesini öneriyor.
AVOKADO
Routhenstein ise bir diğer mucizevi yiyeceğe dikkat çekiyor: “Avokadolar, kalp sağlığına yararlı tekli doymamış yağlarla, özellikle de beyin sağlığı için hayati önem taşıyan ve daha düşük depresyon riskiyle bağlantılı olan oleik asitle doludur.”
Haftada en az iki porsiyon avokado yemenin, daha düşük kardiyovasküler hastalık ve koroner kalp hastalığı riskiyle bağlantılı olduğu belirtiliyor.
PORTAKAL
Amerikan Kalp Derneği her gün meyve tüketilmesini önerirken; portakalların da C vitamini açısından zengin olması nedeniyle beyin sağlığına yardımcı olduğuna dikkat çekiyor. Ve depresyonlu kişilerde C vitamini eksikliğinin yaygın olduğunu belirtiyor.
Routhenstein, “Portakal, antioksidan özelliklere sahip olan ve beyindeki inflamasyonu azaltmaya yardımcı olarak genel ruh hali dengesini destekleyen hesperidin gibi flavonoidler içerir” diyor.
2022’de yapılan bir araştırmada da sekiz hafta boyunca günde üç kez flavonoid açısından zengin portakal suyu içmenin genç yetişkinlerde depresif belirtileri iyileştirdiğini bulmuştu.
KOYU YAPRAKLI YEŞİLLİKLER
Lahana, kara lahana, ıspanak, pazı, roka gibi koyu yapraklı yeşilliklerin de ruh halini iyileştirdiği belirtiliyor.
2018 yılında yapılan bir çalışmada, “Yeşil yapraklı sebzeler, depresyonun önlenmesinde önemli olan iyi folat ve magnezyum kaynaklarıdır. Folat, beyindeki serotonin gibi monoaminlerin metabolizmasında rol oynuyor. Serotonin sentezinin azalması, depresif bir ruh hali ile sonuçlanır” diye belirtiliyor.
BİTTER ÇİKOLATA
2022’de Güney Kore’de yürütülen üç haftalık küçük bir araştırma, katılımcıların günde üç kez yüzde 85 kakao içerikli 10 gram bitter çikolata yedikten sonra ruh hallerinin daha iyi olduğunu ortaya çıkardı.
Araştırmacılar, “Bu sonuçlar, bitter çikolatanın bağırsak mikrobiyomunun çeşitliliğini ve bileşimini yeniden yapılandırarak prebiyotik etkilere sahip olduğunu ve bunun da bağırsak-beyin ekseni yoluyla ruh halini iyileştirebileceğini gösteriyor” diye yazdılar.
GÜNDEM
13 Ekim 2024SPOR
13 Ekim 2024GÜNDEM
13 Ekim 2024SPOR
13 Ekim 2024SPOR
13 Ekim 2024GÜNDEM
13 Ekim 2024GÜNDEM
13 Ekim 2024