DOLAR 32,2625 0.1%
EURO 34,9334 -0.3%
ALTIN 2.426,29-0,83
BITCOIN %
İstanbul
22°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

adana haber - agrı haber - haber ajansı - akdag haber - akit tv haber - almanya haber - ana haber bülteni - news haber - ankara haber - arabistan haber - asayiş haber - spor haber - ataköy haber - avrupa gazetesi - avustralya haber - aybastı haber - azerbaycan haber - bağdat haber - bartın haber - başakşehir haber - basın bülten - batum haber - bayburt haber - beykent haber - bilişim haber - boomerang haber - çankırı haber - cnbc haber - cnn haber - dobra haber - doğuş gazetesi - dolunay haber - doruk haber - dünya haber merkezi - ermenistan haber - flash haber - fox haber - fox tv haber - fransa haber - gazete gündem - gaziantep haber - gaziantep haber - giresun haber - global bülten - gümüşhane haber - gümüşhane manşet/a> - gürcistan haber - haber28 haber - 365 haber - 365tv haber - haber60 haber - haber ajansı - haber aktif - best haber - birgün haber - objektif haber - haber özetleri - sizin haber - hakkari haber - hep haber - ığdır haber - ılgın haber - ingiltere haber - internet haber - iskenderun haber - istihbarat haber - kadının sesi haber - kanada haber - kanal24 haber - kanal7 haber - kanal a haber - kanal t haber - kapsam haber - karadeniz haber - karamürsel haber - kazakistan haber - kent haber - kıbrıs haber - kıbrıs tv haber - küçükçekmece haber - maçka haber - madtv haber - magazinpress haber - makedonia haber - malatya haber - megachannel haber - merkez ana haber - muş haber - olay tv haber - öncü haber - özbekistan haber - özgür haber - özlem haber - parti haber - pause haber - polis haber - samsun gazete haber - sandıklı haber - seçim haber - sendika haber - show haber - show tv haber - sivil haber - star tv haber - suriye haber - tatil haber - teşkilat haber - tokat gazete haber - trt1 haber - türkistan haber - tv5 haber - tvnet haber - ultra haber - ulusal bülten haber - ulusal kanal haber - vatan haber - uluslararası haber - yerel bülten haber - yeryüzü haber - zaman haber - adalet haber - adana gündem haber - alem haber - aliağa haber - amasya haber - anadolu manşet haber - ankara güncel haber - antalya haber - antep gazetesi haber - askeri haber - aydın haber - bağcılar haber - basın haber - beylikdüzü haber - beypazarı haber - beyşehir haber - bodrum haber - bomba haber - bozkır haber - cep haber - çeşme haber - denizli gündem haber - doğubeyazıt haber -elbistan haber - erzurum gündem haber - evrensel haber - evrim haber - gaziantep bülten haber - girişim haber - gölbaşı haber - 365 haber - 44 haber - 73 haber - 77 haber - aksiyon haber - arşiv haber - bir haber - channel haber - karadeniz haber - özet haber - port haber - sosyal haber - haber yazıyo - haber yelkeni - hemen haber - istanbul haber - istanbul son haber - kandıra haber - kars manşet haber - kayseri manşet haber - magazin tv haber - merzifon haber - nesil haber - news haber - onay haber - ordu manşet haber - şafak haber - samsun manşet haber - sarıyer haber - sarıyer son haber - sky haber - tarım haber - taşova haber - trabzon manşet haber - video haber - yükseliş haber - zafer haber - küre haber - haber - haber - anadolu haber - antakya haber - çarşamba haber - aksiyon haber - haber turu - ulusal haber - internet gazetesi haber - millet gazetesi haber" - moda haber -organik haber -smart haber -terme haber - zara haber
Zeytinyağını doğru tüketiyor musunuz?
13 okunma

Zeytinyağını doğru tüketiyor musunuz?

ABONE OL
6 Mayıs 2024 00:00
Zeytinyağını doğru tüketiyor musunuz?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

araştırmalarla ispatlanan faydaları zeytinyağını sağlığımız için vazgeçilmez be- sinlerden biri haline getiriyor. Yüzde 70-80’i oleik asitten oluşan bu değerli besin; polifenol, karotenoid, oleokantal gibi bileşikler yönünden zengin. A, D, E, K vitaminleriyle potasyum, magnezyum, çinko, fosfor mineralleri de içeriyor. Dolayısıyla zeytin ve zeytinyağının tam bir sağlık dostu olduğuna dikkat çeken İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk, bu besinin faydalarının yanı sıra alırken, saklarken ve tüketirken dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle açıkladı:

İŞTE SAĞLIĞIMIZA FAYDALARI

araştırmalar düzenli zeytinyağı tüketiminin bazı sağlık sorunları riskini azalttığını gösteriyor. Bunları şöyle sıralayabiliriz:

1- Zeytinyağında bulunan üç temel antioksidan madde polifenoller, karotenoidler ve E vitaminidir. Bu bileşikler vücuttaki iltihaplanmayı (inflamasyonu) önler. Kronik inflamasyonun kalp-damar, diyabet gibi kronik hastalıkları tetiklediği düşünülürse Akdeniz tarzı beslenmenin önemi daha iyi anlaşılır.

2- Kalp-damar hastalıklarını önleyici etkisi vardır. Zeytin ve zeytinyağında bulunan diğer antioksidan bileşikler LDL (kötü) kolesterolü azaltır, HDL (iyi) kolesterolü artırır ve aynı zamanda LDL’nin oksidasyonunu, dolayısıyla iltihaplanmayı önler.

3- Zeytinyağının içerdiği fenolik bileşiklerden oleuropein, damar sertliğine ve kansere yol açan enzimlerin yapımını engeller.

4- Vücutta çok sayıda kimyasal reaksiyon oluşur. Bu reaksiyonların çoğu hücrelerde oksidatif hasarlara yol açan ve kanser, damar tıkanıklığı, Alzheimer gibi hastalıkları tetikleyen serbest radikallere neden olur. Zeytinyağında bulunan antioksidan bileşikler bu serbest radikalleri etkisiz hale getirir.

5- Zeytinyağı ve çerezlerde ortak besin unsuru polifenollerdir. Polifenoller bağırsaklarda dost bakterilerin çoğalmasını teşvik ederken; E.coli, Helicobackter Pylori (mide mikrobu) gibi zararlı bakterilerin sayısını azaltır.

6- Zeytinyağı vücuttaki kalsiyum kaybını engelleyerek kemikleri korur. Çocukların da beyin ve kemik gelişimini destekler.

7- E vitamini içeriğiyle cildi güneş ışınları, rüzgar gibi dış etkenlerden korur. Saç dökülmelerini azaltır. Ayrıca cilt için etkili bir nemlendiricidir.

8- Kan şekeri seviyesini düşürerek, diyabetle savaşır.

9- Beyinde serotonin hormonu seviyesini artırarak depresyon riskini azaltır.

10- Sindirim sistemini destekler.

Hangi zeytinyağı daha faydalı?

Zeytinyağının pek çok farklı çeşidi mevcut. Ancak asit derecesi yüksek olan natürel sızma (soğuk sıkım) zeytinyağı en besleyici olanıdır. Genetik düzeyde muhteşem etkilere sahiptir. Hem DNA dostudur hem de telomerleri korur. Hücrede 23 çift kromozom bulunur ve her birinin ucunda telomer yer alır. Telomerler her hücre bölünmesinde kısalır. Kısa telomerler, sağlığın kötüleşmesi ve erken yaşlanma için biyolojik bir belirteçtir. Zeytinyağı da telomerleri uzatan besinler arasında yer alır. Bu nedenle yaşlanma karşıtı fonksiyonel bir gıda olarak değerlendirilir.

Nasıl muhafaza edilmeli?

Zeytinyağını ışıktan,

nemden uzak tutmak

gerekir. Bulunduğu ortam ısısı 22 derece civarında

olmalıdır. Faydalı özelliklerini yitirmemesi için koyu camlı

şişelerde kapağı sıkıca kapatılarak muhafaza edilmelidir. Çünkü uzun

süre havayla temas ederse oksitlenme başlar, tadı acılaşır ve bozulur.

‘Akdeniz Diyeti’nin baş tacı

 Zeytinyağı, Akdeniz diyetinin en temel besin maddesini oluşturur. Akdeniz diyeti, tipik Batılı diyetten yağ miktarı, yağ kalitesi ve tüketilen tam tahıl, sebze, meyve ve yağsız protein bakımından farklılık taşır. Bu diyet doymuş yağlardan kısıtlı, Omega-3 yağ asitleri, C vitamini, E vitamini ve folik asitten zengin besinler içerir. Akdeniz diyetinde zeytinyağı başta olmak üzere sebze, meyve, tam tahıl, yeşillik, kuru baklagiller ve kuruyemişler tüketilir. Akdeniz diyeti, yağ içeriği bakımından zengin bir diyet olarak bilinir.

Günde ne kadar tüketilmeli?

Zeytinyağı, temel olarak kalorisi oldukça fazla, içinde vitamin ve mineral miktarları kısıtlı olan bir gıdadır. 500 gramlık bir salata 100 kalori içerir ve sağlıklı bir besindir. Eğer bir salataya 3-5 yemek kaşığı zeytinyağı ilave edilirse kalorisi 500’e yükselir ve salata sağlıklı olmaktan çıkar. Dolayısıyla sağlıklı olduğu düşünülerek bol bol tüketmek olumsuz etkilere yol açabilir. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) günde 23 gram (2 yemek kaşığı) zeytinyağı tüketiminin, içindeki tekli doymamış yağ asitleri sayesinde koroner kalp hastalığının ortaya çıkmasını önleyebileceğini göstermektedir. Ancak bu miktar, kullanılan farklı yağlar ve gıdalarda bulunan yağ tüketimine göre azaltılmalıdır.

ETİKET OKUYUN 

Zeytinyağı alırken üretim, son tüketim, hangi yöntemle elde edildiği, katkı ve koruyucu madde içerip içermediği mutlaka kontrol edilmelidir. Mümkünse cam ve koyu renkli ambalajlı olanlar tercih edilmelidir. Öte yandan renk zeytinyağı için bir kriter değildir, çünkü hasat ve zeytin çeşidine göre değişkenlik gösterebilir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
dedektiffixbetKurumsal Mail Hizmetiantalya escortmatadorbethukuk forumDijital Pazarlama AjansıŞehirler Arası Nakliyatescort gaziantepescort gaziantepkişisel bloghaberistanbul evden eve nakliyatdeneme bonusuescort bayanwebmaster forum